1. Introductie

1. Introductie

Deel 2 van: "De ene calorie is de andere niet"

Ik ben Jan de Weerd, schrijver van het boek “de ene calorie is de andere niet”. Samen met mijn dochter Patricia de Weerd, Lifestyle Nutrition en Sportpaleis Hoogeveen hebben wij Gratisdieten.nl ontwikkeld. Iedereen kan met ons concept zijn of haar streefgewicht bereiken. Dit kan zelfstandig, met behulp van een coach of in combinatie met onze Sport & Lifestyle app. Alles is mogelijk!

Deel 2 heeft een extra lichtgroene (gezonde) zone. Deze bestaat hoofdzakelijk uit de gezondste voeding die er bestaat (meer informatie hierover kom je straks vanzelf tegen). In onze speciaal ontwikkelde Sport & Lifestyle app (met voeding, diëten, virtuele trainingsschema’s etc.) kan ieder dieet naar eigen wens aangepast worden. In deel 2 gaat het er niet om welk dieet of voedingspatroon het beste is, maar hoever je bereidt bent om de voeding te kiezen die het beste voor jouw lichaam is.

Korte inleiding

Het is belangrijk om straks een keuze te maken uit alle diëten die voorbij komen (elk hoofdstuk bestaat uit een dieet). Alles wat we eten, bestaat uit eiwitten, koolhydraten, vetten of een combinatie van deze leveranciers. Iedere calorieleverancier heeft zijn eigen waarde. Het uitgangspunt voor het aanleren van een gezond eetpatroon is dat je begrijpt dat niet iedere calorie hetzelfde is. De ene calorie is simpelweg gezonder dan de andere.

  • 1 gram eiwit levert 4 calorieën
  • 1 gram koolhydraten levert 4 calorieën
  • 1 gram vet levert 9 calorieën
  • 1 gram alcohol levert 7 calorieën

In totaal zijn er 10 verschillende calorieleveranciers

Dierlijk eiwit, plantaardig eiwit, zetmeel, suiker, lactose, fructose, voedingsvezels, verzadigd vet, onverzadigd vet en alcohol zijn onze 10 calorieleveranciers. Deze 10 calorieleveranciers (en nog veel meer) worden in deel 1 van het boek “de ene calorie is de ander niet” uitgebreid toegelicht. Deze kun je onderstaand op deze pagina downloaden.

Bij voeding is het belangrijk om koolhydraten, eiwitten en vetten in een goede balans binnen te krijgen. Ze zitten niet voor niets alle drie van nature in onze voeding en in onze moedermelk.

Er zijn verschillende dieetvariaties

Vrijwel alle dieetvariaties komen aan bod op Gratisdieten.nl. Hierbij kun je denken aan eiwitrijk, koolhydraatarm, koolhydraatrijk, vetarm en vetrijk. Je kunt zelf zien en ontdekken welk voedingspatroon het gezondst is en welke het beste bij jou past.

Eiwit is een belangrijke bouwstof voor het behouden van spiermassa. Koolhydraten en vetten geven ons energie. Deze kunnen per dieet nogal verschillen. Voor een gezond voedingspatroon is het belangrijk om goede vetten, goede koolhydraten en voldoende eiwitten te nemen.

Een betere optie dan diëten is om gezond te eten en er voor te zorgen dat we de dagelijkse calorienorm van 2000 tot 2500 calorieën binnenkrijgen. Voor vrouwen is dit een minimum 1490 calorieën en voor mannen is dit een minimum van 1820 calorieën. Wanneer iemand kiest voor een dieet is het belangrijk om dit zo gezond mogelijk te doen. Bij onze kleurenzones (deze kom je straks tegen) wordt duidelijk dat de waarde van onze voeding niet altijd even gezond is. Je kunt zelf de verschillende waardes ontdekken door deze met elkaar te vergelijken.

"De ene calorie is de andere niet" deel 1

Op zoek naar het eerste deel van "De ene calorie is de andere niet?" Deze kunt u hier gratis downloaden.