2. Het dieet “De ene calorie is de andere niet”

2. Het dieet "De ene calorie is de andere niet"

Samen met de drie kleurenzones en een uniek voedingstabeloverzicht

Deel 1 van “De ene calorie is de andere niet” is een koolhydraat- en eiwitrijk dieet met een minima aan vet. Aan deel 2 is een nieuwe (gezonde) groene zone toegevoegd. Deze is eiwitrijk en bestaat hoofdzakelijk uit gezonde vetten.

Je mag 6, 5, 4 of 3 keer per dag kiezen uit 40 verschillende voedingskeuzes. Er zijn 4 verschillende zones. De lichtgroene zone is het gezondst en het meest verantwoord. Daarna volgt de groene, de oranje en tot slot de rode zone. De keuze is gigantisch met de producten die wij in Nederland kennen. Of alle producten die wij voorgeschoteld krijgen vanuit de voedingsindustrie gezond zijn, is een ander verhaal.

Uitleg kleurenzones

Alle producten uit de groene zones bevatten hoofdzakelijk goede calorieën, zoals zetmeel, fructose, voedingsvezels, eiwitten, weinig verzadigde vetten of veel goede onverzadigde vetten. In de oranje zone komen toegevoegde suikers en iets meer verzadigde vetten voor. De rode zone bevat het meeste suiker, verzadigd vet en het minste eiwit.

Gewicht in vet en kilo’s verliezen lukt met alle zones. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat. Gewicht verliezen met een gezond voedingspatroon of gewicht verliezen met een mix van alles wat de maatschappij ons biedt.

Alle kleurenzones bestaan uit ongeveer hetzelfde aantal calorieën (+/- 1075 calorieën per dag). Mannen kunnen eventueel 150 tot 200 calorieën  extra nemen (enkel uit de groene zones). Het dieet bestaat dan ongeveer uit 1250 calorieën. Met een zware dagbesteding is dit zeker een must. Groenten kunnen er onbeperkt bij genuttigd worden.

Voldoende vocht is essentieel

Vocht is essentieel voor het spoelen van de lymfe, de nieren en het afvoeren van afvalstoffen welke zijn vrijgekomen uit het verbrande vet.

  • Vrouwen moeten overdag minimaal 2,5 liter water drinken.
  • Mannen moeten overdag minimaal 3 liter water drinken.

Koffie en thee (het beste is kruiden thee) mogen hieraan toegevoegd worden, zonder suiker of melk.

Als je er voor kiest om 5, 4, of 3 eetmomenten per dag te nemen, moeten de momenten die je weg laat, wel aan de 3 (hoofd)eetmomenten toegevoegd worden. Het is niet de bedoeling om minder te gaan eten. Zo eet je dus altijd hetzelfde aantal calorieën, maar mag je dus zelf kiezen wanneer je deze neemt.

Vitaalstoffen toevoegen aan het dieet

Vitaalstoffen kunnen bij ieder voedingspatroon van belang zijn.

Whey shake
Multi Vitamine
ZMA
Omega 3
Eventueel Fatburner en L-carnitine voor extra vetverbranding.

Voor meer uitleg en gebruik vitaalstoffen verwijzen we u graag door naar onze Lifestyle Nutrition webshop.

Eerste eetmoment van de dag

Je kunt onderstaande afbeelding vergroten door erop te klikken.

Tweede eetmoment van de dag

Je kunt onderstaande afbeelding vergroten door erop te klikken.

Derde eetmoment van de dag

Je kunt onderstaande afbeelding vergroten door erop te klikken.

Vierde eetmoment van de dag

Je kunt onderstaande afbeelding vergroten door erop te klikken.

Vijfde eetmoment van de dag

Je kunt onderstaande afbeelding vergroten door erop te klikken.

Laatste eetmoment van de dag

Je kunt onderstaande afbeelding vergroten door erop te klikken.

Opsomming gemiddelde per dag

Iedere kleurenzone bevat maar liefst 60 verschillende keuzen qua eetmomenten. In totaal zijn het 240 verschillende keuzes. Als je je verdiept in deze keuzes dan kun je de voeding volledig nog naar eigen wens aanpassen. Met de ingebouwde calorieteler van onze Sport en Lifestyle app, kun je ieder moment van de dag zien hoe het er voorstaat met je calorie inname (koolhydraat, eiwit, vet en vitamine). Je kunt zelfs je eigen dieet samenstellen met de producten die jij graag eet en drinkt.

Op gewicht, en dan?

Heb je jouw streefgewicht bereikt, dan kun je de voeding opvoeren tot de minimale calorieën die de wetenschap voorschrijft:

  • 1490 kcal voor vrouwen;
  • 1820 kcal voor mannen.

Uiteindelijk kun je overgaan naar de normale calorienorm.