6. Mijn universe dieet

6. Mijn Mister Universe Dieet

Met dit dieet ben ik 5 maanden voor de wedstrijd begonnen. Mijn vetpercentage was toen 12,9 procent en mijn gewicht 114 kilo. Gedurende de hele periode nam ik het volgende aan vitamines: 1 workout pack en gelijk na de training 1 Amino X-Plode. Gedurende de laatste twee weken voor de wedstrijd nam ik extra calcium en magnesium voor een goede vochtbalans.

Vijf maanden voor de wedstrijd:

09:00   100 gram zevengranenontbijt met water, 50 gram whey eiwit en een lepeltje rozijnen.

12:00   100 gram ongekookte rijst, 100 gram kipfilet, lepeltje ongebrande noten en 3 eieren zonder dooier.

15:00   100 gram ongekookte rijst, 100 gram kipfilet, 75 gram rauwkost en 2 eieren zonder dooier.

18:00   100 gram ongekookte rijst, 100 gram kipfilet, 1 lepeltje ongebrande noten en 3 eieren zonder dooier.

21:00   100 gram ongekookte rijst, 100 gram kipfilet, 75 gram rauwkost en 2 eieren zonder dooier.

22:00   50 gram whey eiwit met water en 100 gram zeven granen ontbijt.

Deze maand bevat in totaal per dag:

278 gram eiwit
410 gram koolhydraten
21 gram vet

In totaal zijn dit 2940 calorieën.

Vier maanden voor de wedstrijd:

Gelijk aan vorige maand, alleen de maaltijd van 22:00 vervalt.

Deze maand bevat in totaal per dag:

230 gram eiwit
346 gram koolhydraten
13 gram vet

In totaal zijn dit 2421 calorieën

Drie maanden voor de wedstrijd:

Gelijk aan vorige maand, per maaltijd 75 gram rijst in plaats van 100 gram. De kipfilet vervang ik voor koolvisfilet. Drie keer per week jogde ik 20 minuten na de training.

Deze maand bevat in totaal:

222 gram eiwit
269 gram koolhydraten
12 gram vet

In totaal zijn dit 2072 calorieën.

Twee maanden voor de wedstrijd:

Gelijk aan vorige maand, min 1 lepel noten. Om de dag jogde ik 20 minuten na de training. Wanneer ik niet trainde, ging ik alleen joggen.

Deze maand bevat in totaal:

219 gram eiwit
267 gram koolhydraten
8 gram vet

In totaal zijn dit 2016 calorieën.

Mijn dieet komt de laatste drie maanden aardig overeen met de minimale aanbevolen hoeveelheid calorieën van iemand met een actief leven of zwaar werk. Ik nam ongeveer 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Mijn koolhydraten bestonden hoofdzakelijk uit zetmeel. Alleen het aantal gram vet lag een stuk lager dan de aanbevolen normen. Dat heb ik gedaan om zo droog en gespierd mogelijk te worden.

Laatste maand voor de wedstrijd:

Ik heb ervoor gekozen om tijdens de laatste maand voor de wedstrijd mijn voeding niet meer te verminderen. Ik koos ervoor om 20 minuten te joggen. In de ochtend deed ik dat op de nuchtere maag en ’s avonds gelijk na de training. Op deze manier gaat je vetverbranding sneller werken. Dit heb ik gedaan tot vijf dagen voor de wedstrijd. De laatste dagen heb ik rust genomen. De voeding bleef bijna gelijk aan de vorige maand, ik heb enkel de noten en de rauwkost uit mijn menu geschrapt. Omdat rijst en vis sneller verteren dan rauwkost, heb ik de rauwkost geschrapt. Ook irriteerde dit mijn maag.

Een week voor de wedstrijd eet ik aantal dagen koolhydraatvrij eten en neem ik alleen wat eiwit om de spieren zo leeg mogelijk te maken. Vanaf donderdag voor de wedstrijd wordt er niet meer getraind. De laatste twee dagen voor de wedstrijd neem ik alleen maar goede koolhydraten, om de spieren een goed, vol, hard en rond aanzicht te geven. Op deze manier en met nog wat andere kneepjes in de laatste week die ik voor mijzelf en mijn atlete houd, ben ik met een vetpercentage van 3,5 procent en een gewicht van 108 kilo Mister Universe geworden.

Ieder wedstrijddieet moet in het begin om de twee weken bekeken worden en tijdens de laatste acht weken, om de week. Het aantal calorieën verschilt per persoon. Ook op het gebied van wedstrijdrijden zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Het allergrootste verschil tussen mijn wedstrijddieet en een gewoon dieet is dat ik heel eentonig exact om de drie uur op de gram nauwkeurig iedere dag dezelfde voeding moest eten.

Ik heb ervaren dat het lichaam op deze manier precies weet waar het qua voeding aan toe is. Ik zeg altijd: “om de drie uur is mijn lichaam een half uur bezig met afvallen”. Wanneer ik bijvoorbeeld om 12:00 eet, heeft mijn lichaam twee uur later alle voeding (brandstof) verbruikt. Dan komt er een naar hongergevoel opzetten. Het laatste half uur voor de volgende maaltijd heeft het lichaam helemaal geen voeding meer en zal het zijn eigen vetvoorraad gebruiken, ongeacht hoe laag het vetpercentage dan al is. Pas wanneer de drie uur voorbij zijn, krijgt het lichaam weer nieuwe voeding en stopt het verbrandingsproces.

Het nare hongergevoel verdwijnt na een maaltijd, ongeveer twee uur lang. Ik kan dat nare gevoel onderdrukken door te blijven denken: “nu val ik af en verbetert mijn shape”, dit is namelijk ook precies het geval. Na twee uur begint het afvalproces weer en zo gaat het steeds door. Om de laatste vetrestjes op de moeilijkste plaatsen in het lichaam te laten verdwijnen, ben ik de laatste maand elke ochtend voor het ontbijt gaan joggen. Hier was veel discipline en wilskracht voor nodig, maar het heeft me wel beloond met de titel Mister Universe.

Met deze methode wist ik vanaf 2003 tot en met de Mister Universe in oktober 2006 op de tweede plaats van het WK in Aberdeen na, al mijn negen andere wedstrijden waaraan ik deelnam, te winnen.