7. Beste en gezondste voeding

7. De beste en gezondste voeding

Alle voeding die de natuur en de maatschappij ons biedt, zouden we in drie verschillende zones kunnen opsplitsen. Dit is vergelijkbaar met onze dieetzones.

  • Zone 1 de gezondste;
  • Zone 2 de middenmoot;
  • Zone 3 de ongezondste.

Alle voeding die bewerkt is, met toegevoegde suikers, transvetten, conserveringsmiddelen, e-nummers of andere toevoegingen, vallen onder zone 3. Dan blijft er de onbewerkte voeding die van nature of gemanipuleerd groeit nog over. Voorbeelden hiervan zijn rijst, aardappelen, granen, fruit, etc.

Dit geldt ook voor vlees en vis wat vrij en van nature gegroeid is, of in gevangenschap met allerlei toevoegingen is gegroeid. Vis, gevogelte en vlees van dieren die een actief leven hebben gehad zijn een stuk gezonder. Deze kun je dan ook het beste eten.

Alle producten die niet in de beste en gezondste voedingslijst voorkomen vallen in zone 2. Alle producten die het meest gezond zijn, vallen uiteraard in zone 1.


Een paar tips om gezonder te eten

Eet gevarieerd, zoals de natuur het ooit heeft bedoeld. Probeer ieder seizoen zoveel mogelijk de producten te eten die de natuur ons aanbiedt. Beperk het gebruik van bewerkte koolhydraten. Eet voldoende eiwit en gezonde vetten. Gebruik kruiden en specerijen, drink genoeg water, eet rustig en vooral; geniet ervan.

Kies voor 3 eetmomenten per dag. Af en toe een ontbijt, lunch of hoofdmaaltijd overslaan bevordert de gezondheid.

Met onze Sport en Lifestyle app kan eenvoudig een persoonlijk voedingspatroon uit de lijst met gezonde voeding samengesteld worden. Je kunt ervoor kiezen om jouw persoonlijke hoeveelheid calorieën (bestaande uit vet, eiwit en koolhydraten) aan te houden. Ieder moment van de dag kun je dan zien hoeveel je al hebt gegeten en hoeveel je nog mag of kan eten.

Laat voeding je medicijn zijn. Veel ziektes komen voort uit de voeding van zone 3 en met mate uit zone 2. Door voeding uit zone 1 te nemen zullen ontzettend veel welvaartklachten afnemen. Alleen door voeding wordt je al een stuk fitter en gezonder.


Vitaalstoffen

Vitaalstoffen kunnen bij ieder voedingspatroon van belang zijn.

Voor meer uitleg en gebruik vitaalstoffen verwijzen we u graag door naar onze Lifestyle Nutrition webshop.


Beste en gezondste voedingsproducten

Categorie 1 eiwitten

Dierlijk vlees en gevogelte: Kalkoen, Kip, Eend, Fazant, Gans, Lamsvlees, Rundvlees en Slakken.

Vis: Ansjovis, Baars, Forel, Haddock, Haring, Heilbot, Kabeljauw, Makreel, Rode poon, Rode snapper, Sardines, Zalm, Zalmforel.

Schaal- en schelpdieren: Gamba’s, Garnalen, Krab, Kreeft, Mosselen, Oesters en Sint-jakobsschelpen.

Eieren: Eend, Gans, Kip en Kwartel.

Plantaardig: Paddenstoelen, Spirulina, Amandelmeel, Kastanje meel, Tofu, Boekweitmeel en Eiwitpoeder (shakes).

Insecten: Sprinkhanen, Krekels en Meelwormen.

Categorie 2 vetten

Standaarduitrusting: Kokosolie, Roomboter/Grasboter, Ghee, Extra vierge Olijfolie en Lijnzaadolie.

Omega 3: Zeegroenten waaronder Zeekraal en Lamsoor, Vette vis waaronder Makreel, Haring, Sardines, Zalm en Paling.

Omega 6 zaden: Zonnebloempitten, Pompoenpitten, Pijnboompitten, Sesampitten, Boekweitzaad en Kastanjes.

Omega 6 noten: Cashewnoten, Hazelnoten, Walnoten, Paranoten, Pecannoten, Macadamianoten en Amandelen.

Omega 6 diversen: Kokosmelk, Kokosroom, Pure chocolade (minimaal 70% cacao) en Zelfgemaakte sauzen en dressings.

Omega 9: Olijfolie, Olijven en Avocado.

Categorie 3 koolhydraten

Groenten waaronder: Avocado, Bleekselderij, IJsbergsla of andere soorten Sla, Knoflook, Knolselderij, Pastinaak, Pompoen, Prei, Rode biet, Uien, Witlof en Wortel.

Fruit waaronder: Bosbessen, Cranberries, Frambozen, Kruisbessen, Zwarte bessen, Aardbeien, Abrikoos, Ananas, Appel, Banaan, Meloen, Citroen, Druiven, Kersen, Kokosnoot, Mango, Peer, Pruimen, Rabarber en Sinasappel.

Zoetmakers: Honing, Dadels, Vijgen, Rozijnen, Abrikozen en Pruimen.

Broodvervangers: Rijstwafel, Kastanje- of boekweitcracker, Pannenkoek van boekweit- en/of kastanjemeel, Oercracker, Bananenbrood en Notenbrood.

Categorie 4 Kruiden Specerijen en smaakmakers

Kruiden:  Basilicum, Laurierblad, Koriander, Dille, Bieslook, Majoraan, Munt, Rozemarijn, Peterselie, Oregano en Salie.

Peterselie: Anijs, Kaneel, Kardemom, Peper, Gember, Saffraan, Mosterdzaad, Nootmuskaat, Kruidnagel, Paprika en Geelwortel.

Smaakmakers: Rode wijnazijn, Appelazijn (appelciderazijn), Framboosazijn, Balsamico-azijn, Mosterd, Zeezout en (Biologische) Bouillonpoeder.

Categorie 5 dranken

Dranken: Water, Kokoswater, Kruidentheeën (brandnetelthee, citroen, citroenmelisse, gember, groene, kamille, munt, en rooibosthee). Groene smoothies, notenmelk, kokos en amandelmelk, eiwitshakes en rode wijn.