8. Eyeopeners en tips

8. Eyeopeners en tips

Voeding vormt de basis van een goede gezondheid, eventueel aangevuld met voedingssupplementen. Het wordt tijd om de blokkades naar een optimale gezondheid te doorbreken. Deze blokkades worden door vasthoudende machtposities, financiële belangen en gepatenteerde medicijnen gevormd. Het wordt tijd voor veranderingen op dit gebied. Veranderingen gebaseerd op gezondheid, waardoor jouw gezondheid kan worden verstrekt.

Alles in het leven is een keuze. De voeding van vandaag kan bepalend zijn voor de gezondheid van morgen. En de gezondheid van vandaag is een gevolg van de keuzes van gisteren. Treur niet om gisteren, die is geweest. Morgen ontstaat uit vandaag. Nu is het moment waar je macht ligt. Vanaf nu kun je de keuze maken met welke voeding je de toekomst ingaat.

Alle voeding die de natuur en de maatschappij ons biedt, zouden we zoals al eerder benoemd in drie verschillende zones kunnen verdelen. De voedingsproducten die bewerkt zijn door de voedingsindustrie (met allerlei toevoegingen), zijn niet goed voor ons welzijn. Deze behoren vanzelfsprekend toe aan de slechtste categorie voeding.

Aan de andere kant moeten we ook blij zijn dat ze er zijn. De hele wereld alleen maar van goede gezonde voeding voorzien iedere dag, is realistisch gezien niet haalbaar.

Dan hebben we de categorie voeding die gemanipuleerd groeit. Dit is zowel plantaardig als dierlijk. Deze vallen in de middenmoot categorie. Deze categorie hebben we ook hard nodig om de gehele wereldbevolking van voeding te voorzien. Dat deze voedingsproducten niet allemaal even goed zijn voor ons welzijn, moeten we ‘op de koop toe’ nemen. Wij hebben hierin ieder geval de keuze. Dat is lang overal niet zo.

De gezondste voeding

De gezondste voeding is de voeding die zichzelf voort kan planten. Dit is zowel plantaardig als dierlijk, zonder behulp van de mensheid. Dit is voeding zoals het in de oertijd bedoeld was. Gaandeweg in de evolutie is het langzamerhand veranderd. Daardoor is er voeding ontstaan zoals het er nu is. Gemanipuleerd en vol met toevoegingen.

We worden gemiddeld allemaal ouder. Dit is ondanks alle, niet gezonde voedingsproducten die we door de voedingsindustrie voorgeschoteld krijgen. Dat we ouder worden komt mede door medicatie voor de welbekende welvaartklachten en ziektes. We worden misschien wel ouder, maar zeker niet gezonder. Zonder al deze medicatie zou de gemiddelde leeftijd er heel anders uitzien.

Fit, slank en gezond worden volgens de natuur, kan nog steeds. Met de juiste voeding en vitaalstoffen is alles haalbaar. De vraag is hoever jij bereidt bent om de voeding te kiezen die het beste is voor jou welzijn.


Een paar belangrijke tips

Het is belangrijk om te weten waarom we een gezonder voedingspatroon aan moeten leren. Belangrijke vragen om te stellen zijn:

  • Waarom moeten we geraffineerde suikers tafelsuiker sucrose mijden?
  • Waarom moeten we zoveel mogelijk verzadigd vet en transvet mijden?
  • Waarom moeten we melkproducten zoveel mogelijk mijden?
  • Waarom moeten we zoveel mogelijk water drinken?
  • Waarom moeten we zoveel mogelijk zout mijden?

Geraffineerd suiker

Geraffineerd suiker dat aan veel producten en sauzen is toegevoegd, is schadelijk. Suiker is even schadelijk als tabak, alcohol en drugs.

Suiker is het grootste verslavingsprobleem van de wereld. Hoe kan het dat suiker in zo'n grote mate gebruikt kan worden? Als suiker nu in onze voeding geïntroduceerd zou worden, dan zou het zeker verboden worden. Dit komt met name door de gezondheidsbedreigende waarde. Welke instantie is hiervoor verantwoordelijk? Iedereen staat er bij en kijkt er naar.

Er wordt veel geld verdiend aan suiker door de voedingsindustrie. Ook de farmaceutische industrie verdient hier veel geld mee, door medicijnen te leveren voor gezondheidsproblemen die suiker allemaal oplevert.

Er zijn ontzettend veel wetenschappelijke onderzoeken die ondersteunen dat suiker een hele grote bijdrage levert aan allerlei ziektes. Suiker voedt kankercellen. Het wordt in verband gebracht met borstkanker, prostaatkanker, rectum kanker, alvleesklierkanker van de galwegen, longkanker, galblaaskanker en maagkanker.

Suiker kan de bloedglucose laten stijgen en het immuunsysteem onderdrukken. Tevens veroorzaakt suiker nog heel veel andere kwalen. Suiker is de nummer 1 oorzaak voor een ongezond lichaam.

Verzadigd vet en transvet

Verzadigde veten en transvetten zijn ongezond, met name voor hart en vaatziekten. Transvetten ontstaan door verhitting van verzadigde vetten en oliën. Gebruik voor verhitting het liefst roomboter, grasboter of kokosolie. Olijfolie kan het best koud worden geserveerd over bijvoorbeeld de salade. Olijfolie is goed voor hart en bloedvaten.

Melkproducten

Wij zijn de enige wezens op aarde die nadat we ouder zijn dan een jaar, melkproducten blijven gebruiken. Melk is daar helemaal niet voor bedoelt. Melk is van vroeger uit een makkelijke en goedkope drinkbron. Mensen die nu nog elke melk drinken, zitten eigenlijk iedere dag nog aan de borst. En dan ook nog eens de borst van een ander dier! Deze melk is bedoeld voor een kalf tot een bepaalde leeftijd. Niet voor volwassen mensen.

Melk bevat veel verzadigde vetten. Het melksuiker (koolhydraat lactose) verdraagt het lichaam slecht. Goede melkvervangers zijn, kokosmelk, amandelmelk, notenmelk, sojamelk en eiwitshakes.

Water

Met water is het net zoals met melk. Wij zijn de enige wezens op aarde die andere drankjes consumeren dan water. Ons lichaam heeft voldoende aan water. Het is onze levensbehoefte nummer 1 en ontzettend belangrijk voor ieder dieet. De drankenindustrie probeert ons continu te verlijden met dranken die meer smaak bevatten dan het gewone, gezonde water. Het is één grote business. Om die smaak te krijgen gebruiken ze met name suiker, zoetstoffen, smaakstoffen en alcohol.

Het is trouwens niet allemaal negatief. De verschillende drankjes kunnen af en toe wel een toevoeging aan ons leven zijn, als ze maar met mate worden geconsumeerd. Dit geldt voor zowel frisdrank (met of zonder suiker), alcoholische dranken, melk en koffie. Water en kruidenthee zijn het gezondst!

Zout

Zout kunnen we het best zoveel mogelijk vermijden. Het lichaam krijgt per dag al ongeveer 10 gram zout binnen uit een normaal voedingspatroon. Het lichaam heeft eigenlijk al voldoende aan 1 gram zout per dag. Teveel zout veroorzaakt een hoge bloeddruk, botontkalking en houdt veel vocht vast. Gebruik kruiden en specerijen, die zijn veel gezonder!


De laatste tip

Gezonde voeding vormt de basis om fitter, slanker en gezonder te worden. Jezelf meer gaan verdiepen in de orthomoleculaire voedingswijze zal een grote bijdrage zijn voor een gezondere lifestyle.